Кам’янчанка стала срібною призеркою чемпіонату Європи з пауерліфтингу

Поділитись:
WhatsApp
Viber

2 серпня в Угорщині стартував чемпіонат Європи з пауерліфтингу. У класичному жимі штанги лежачи Кам’янське представляли дві спортсменки – ветеран Альона Малишева, яка на фініші зупинилася за крок від медалі, та юніорка Віра Попруга, яка у підсумку виборола срібну медаль.

Незважаючи на війну в нашій країні, знищені аеропорти та, відповідно, труднощі при виїзді за кордон, збірна України все ж була представлена на міжнародній арені у Будапешті, але лише членами основного складу. Серед ветеранів же в Угорщину потрапити змогли лише жінки. Тому не дивно, чому у списках учасників Євро ми не побачили міжнародного майстра спорту, голову федерації міста Кам’янське Валентина Малікова. Відомий спортсмен і один з провідних тренерів України дуже серйозно готувався не просто до виступу, а й до боротьби за нагороду найвищої якості. Проте завадила війна та обмеження, що з нею пов’язані. Але все ж одна з його вихованок, Віра Попруга, тим не менш потрапила на чемпіонат Європи. Ще одна «зірочка» Кам’янського – Тетяна Музиченко, на жаль, не встигла оновити закордонний паспорт. Знов завадила війна…

В віковій категорії «Masters 1» (ветерани) участь брали 35 спортсменок з 13 європейських країн. Вони змагалися у восьми вагових категоріях. Альона Малишева (тренер – Олександр Степанченко, СЗШ №23), боролася за медаль у ваговій категорії до 57 кг. Саме боролася, і до останнього, але вибороти бронзу завадили «зайві» 680 грамів. Саме цей додатковий критерій – особиста вага спортсмена – розмістила Альону на 4-й сходинці чемпіонату Європи.

Краще вдалося виступити Вірі Попрузі. У «юніорах» (а саме в цю категорію перейшла у 2022 році кам’янчанка) брали участь 24 спортсменки з 11 країн Європи. Віра змагалася у ваговій категорії 84+ кг, і треба сказати, боротьба за золоту медаль з конкуренткою з Польщі була дуже запеклою…

Протягом останніх семи місяців Валентин Маліков разом із Вірою Попругою намагалися покращити особистий результат спортсменки, але штанга вагою 80 кг ніяк не хотіла підкорятися. Тим не менш наполеглива командна робота у спортклубі «Power» (вул. Матросова, 33а) за три місяці до старту ЧЄ у Будапешті почала давати потрібний результат. За два тижні до початку Євро у Кам’янському відбувся чемпіонат міста з жиму лежачи, де Віра легко перемогла з вагою 90 кг. На тренуваннях підкорявся навіть кращий результат – 95 кг. Але міжнародні змагання – це, в першу чергу, досвід. І от його для перемоги якраз і забракло. Також не вистачало присутності поруч тренера, який «залишився» вдома. Проте медаль чемпіонату Європи – дуже цінна нагорода для будь-якого спортсмена. А для дебютантки й поготів. «Срібним» для Кам’янського, Дніпропетровської області та України виявився результат 80 кг.