Поради кам’янчанам: як приготувати кашу без електрики і газу та що мати вдома на критичні випадки

Поділитись:
WhatsApp
Viber

Добірку порад, котрі допоможуть у разі довгострокових зникнень електрики та газу, наводить Центр стратегічних комунікацій.

Першочергово на випадок відсутності струму та інших надзвичайних ситуацій варто заздалегідь запастися консервами та сухою сублімованою їжею: супи, каші, пюре тощо. Аби їх уживати, достатньо залити холодною водою.

Як діяти у разі відключення світла

  • Вимкніть з розеток електроприлади, щоб уникнути їх пошкодження через перепади напруги.
  • Не використовуйте газові плити для обігріву. Є небезпека отруїтись чадним газом.
  • Якщо в ьудинку є ліфт, переконайтеся, що у ньому ніхто не застряг.
  • Навідайтеся до сусідів похилого віку і дізнайтесь, чи потрібна їм допомога.
  • Стежте за офіційними повідомленнями влади або ДСНС. Якщо мобільна мережа не працює, знайдіть радіо на батарейках.
  • Якщо ви використовуєте генератор – встановіть його поза межами приміщення і подалі від вікон.

Заздалегідь майте вдома:

  • радіоприймач та ліхтарики на батарейках;
  • запас сірників, свічок і сухого спирту, газовий пальник із запасними балонами для приготування їжі;
  • заряджений павербанк;
  • тижневий запас питної води та консервів або сублімованої їжі;
  • аптечку, включаючи особисті ліки мінімум на тиждень;
  • готівкові гроші;
  • теплі ковдри, спальні мішки, термобілизну;
  • тривожну валізу на випадок евакуації або переходу в укриття.

Щодо їжи

Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на певний час. 

  • Каші, для приготування яких потрібен окріп
    • Ячна каша. Залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 години.
    • Пшоняна каша. Залити окропом і почекати 1 годину для настоювання.
    • Пшенична каша. Залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло. Почекати 30-50 хвилин для настоювання.
    • Булгур. Не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.
  • Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока)
    • Гречана каша. Коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч.
    • Перлова каша. Цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора.
    • Кускус. Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води  вистачить 5-10 хвилин.
    • Вівсянка (або вівсянка в пластівцях). Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі – достатньо 20 хвилин.
    • Манна каша. Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин.
    • Кіноа. Залити холодною водою й залишити на ніч.

Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.

Як подбати про домашніх тварин

  • підготуйте запас сухого корму та води
  • підготуйте переноску, повідок, намордник
  • переконайтеся, що є щеплення від сказу
  • покладіть у валізу паспорт тварини
  • зробіть жетон з ім’ям тварини та контактами хоча б двох осіб
  • зробіть запас базових ліків для тварини