На Дніпропетровщині виявили спалах африканської чуми свиней

Поділитись:
WhatsApp
Viber

27 лютого по вул. Кооперативній в селі Орлівщина виявили спалах африканської чуми свиней. Про це повідомляє Новомосковське райуправління ГУ Держпродспоживслужби в області.

Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новомосковській райдержадміністрації з 28 лютого введені карантині обмеження на всій території с. Орлівщина, встановлені зони захисту та зони спостереження.

На місці виявлення АЧС проводиться повний комплекс ліквідаційно-локалізаційних заходів. Свинопоголів’я господарства вилучене, умертвлене, спалене разом з трупами свиней, вилученими з лісу, куди їх вивезли нерадиві господарі, та захоронене на визначеному місці. Проведені дезінфекційні заходи.

Громадянам нагадали, що африканська чума свиней не становить небезпеки для людей, на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині. Резервуаром африканської чуми свиней у природі є дикі свині, від яких заражаються свійські. Основний шлях передачі збудника – безпосередній контакт тварин між собою.

Фахівці Держпродспоживслужби зазначають, що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і, насамперед, у харчових продуктах, заражених вірусом африканської чуми свиней (наприклад, у копченій шинці – до 5 місяців). Холод тільки консервує збудника.

Для того, щоб запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство, власникам тварин радять дотримуватись наступних правил:

  • Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
  • Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
  • Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.
  • Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.
  • Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.
  • Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.
  • Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.
  • Регулярно здійснювати очистку та дезінфекцію приміщень, у яких утримуються свині.
  • Постійно вести боротьбу з гризунами та комахами.
  • Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани.
  • Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону України «Про відходи».