В період різдвяних свят минулоріч 6 527 людей отруїлися продуктами

Наближаються свята, а з ними й застілля. На столах з’являться різноманітні страви, які потім зберігатимуться в холодильнику в умовах відключень електроенергії. Якщо харчові продукти та готову їжу неправильно зберігати, їх можуть вражати різні патогенні мікроорганізми, що, своєю чергою, призводить до отруєнь, попереджають у Центрі громадського здоров’я України.
За інформацією ЦГЗ, минулого року в період різдвяних свят фахівці спостерігали збільшення кількості випадків захворювання на ГКІ (гострі кишкові інфекції): 6 527 випадків у грудні 2023-го – січні 2024 року проти 5 764 випадків ГКІ у грудні 2022-го – січні 2023 року.
Отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити. Найбільший ризик інфікування цими патогенами, за даними ЦГЗ, мають такі продукти:
- сирі яйця;
- непастеризоване молоко;
- домашня консервація;
- сирі м’ясо, риба та морепродукти;
- м’які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
- кондитерські вироби з кремом.
Щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома, фахівці радять:
- Обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищуйте кухонні поверхні та приладдя.
- Сирі та готові продукти нарізайте на окремих дошках. Заведіть окрему дошку та ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готову їжу мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах.
- Термічно обробляйте сирі продукти перед вживанням. Переконайтеся, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням.
- Пильнуйте, щоб продукти були свіжі. Перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви – викиньте, ризикувати не варто.
- Не залишайте їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу приберіть їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.
У громадських закладах:
- купуйте харчові продукти в перевірених торгівельних мережах та постачальників;
- обирайте перевірені ресторани чи кафе з хорошою репутацією;
- не соромтеся просити персонал замінити вам страву, якщо її якість викликає сумніви.
Що робити у разі отруєння?
Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом.
Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору.
«Якщо ви або ваші близькі, а надто діти, відчули симптоми харчового отруєння, якнайшвидше зверніться до лікаря – не займайтеся самолікуванням!» – наголошують у ЦГЗ.