Блювання, діарея, судоми та галюцинації: на початку сезону мешканцям Дніпропетровщини нагадали, як розпізнати отруєння грибами

З настанням грибного сезону частішають випадки отруєння, які нерідко закінчуються летально. Найчастіше отруєння пов’язані з вживанням дикорослих грибів (маслюки, сироїжки, зеленушки, рядовка, синьоніжки тощо), які збирали в лісосмузі поблизу міст та селищ. Переважно це гриби у сирому, смаженому, варено-смаженому вигляді, придбані на стихійних ринках, підкреслюють у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
У поточному році, за даними управління, по області зареєстровано 3 випадки отруєння дикорослими грибами.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів, зазначають у Держпродспоживслужбі. Основними ознаками отруєння грибами є:
- нудота, блювання;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
Фахівці управління вкотре попереджають мешканців області про небезпеку отруєння грибами та нагадують правила, яких необхідно дотримуватись любителям тихого полювання:
- краще відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у стаціонарних торговельних мережах з відповідним виробничим маркуванням, яке інформує споживача щодо походження, безпечності та якості продукту;
- не купувати гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
- якщо ви все ж пішли до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте таке:
-
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях, бо навіть їстівний гриб може стати отруйним, адже здатен накопичувати важкі метали (ртуть, миш’як, кадмій та свинець тощо). Їхній вміст залежить від різних факторів, насамперед від виду гриба і місця, де він росте;
- під час посухи грибів краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів;
- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин, зливаючи кожного разу бульйон (не використовуйте його для приготування інших страв);
- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби (навіть штучно вирощені!) – їжа не для дітей, підкреслюють у Держпродспоживслужбі. Тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.
«Гриби й для здорової людини мають ряд протипоказань до вживання. Гриби можуть стати не тільки причиною серйозного харчового отруєння, але часте вживання грибів може призвести до хвороб шлунково-кишкового тракту. Це пов’язано з тим, що в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту та інших більш серйозних проблем.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Крім того, що гриби самі по собі можуть викликати отруєння, до того ж від вживання дикорослих грибів, консервованих у домашніх умовах, можна захворіти на ботулізм (тяжка токсикоінфекція). Збудник ботулізму розвивається в умовах низького вмісту кисню та може потрапити до консервованих грибів.
При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я не можна гаяти жодної хвилини. Негайно викликайте «швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що хворий вживав гриби!
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти для лабораторного дослідження, яке допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» – це може бути смертельно небезпечно», – закликають у Держпродспоживслужбі.