І знову про отруєння: кам’янчанам вкотре нагадали про небезпеку новорічного меню

Наближаються найулюбленіші свята, яких чекають і діти, і дорослі. Саме на Новий рік ми намагаємося приготувати найсмачніші й найулюбленіші страви, але, на жаль, це може стати приводом для харчових отруєнь та кишкових інфекцій, пов’язаних з вживанням неякісної харчової продукції, зазначають фахівці Міського медичного центру здоров’я та медицини спорту.
Кам’янчан попереджають: харчові продукти є хорошим середовищем не тільки для збереження, а й для розмноження збудників гострих кишкових інфекцій без зміни зовнішнього вигляду і смаку продукту. Чим довше зберігається продукт, тим активніше в ньому йде розмноження бактерій. На думку фахівців, найбільш небезпечними продуктами є багатокомпонентні салати (в першу чергу, заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, вироби з рубленого м’яса і риби (котлети, рулети, паштети), холодець та інші. Крім того, збудники кишкових інфекцій вірусної етіології можуть залишатися на поверхні погано промитих овочів.
Продукти харчування перед святами найчастіше закупляють поспіхом, не особливо розбираючись, де і в кого, зазначають у медцентрі. Приготування їх проводиться заздалегідь, а після довготривалого святкування страви забувають ставити для зберігання в холодильник, а якщо і ставлять, не завжди додержуються правила щодо сусідства готової та сирої продукції при зберіганні.
Медики наголошують: попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати. Тож, напередодні святкування, визнали доречним ще раз нагадати кам’янчанам про профілактику отруєнь.
«Ретельно підійдіть до вибору харчових продуктів. Напередодні свят в торгівельних мережах проводяться святкові акції з великими знижками на харчові продукти, що дуже приваблює покупців до закупівлі якомога більше продуктів за привабливими цінами. Однак може бути, що термін реалізації у такої продукції спливає. Щоб не наражати себе та близьких на небезпеку – уважно перевіряйте термін придатності харчових продуктів, наявність стікерів, цілісність пакування, зовнійшній вигляд.
В сучасному світі популярна послуга доставки готової їжі. В даному випадку краще користуватися послугами перевіреного виробника. Пам’ятайте, що, відповідно до Закону України № 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», кожна замовлена страва повинна мати етикетку (стікер), де вказана обов’язкова інформація: найменування потужності, на якій виготовлена ця страва, її номер реєстрації в Державному реєстрі, назва страви, дата виготовлення, умови зберігання і обов’язкова позначка «вжити до…».
Ретельно дотримуйтесь санітарних норм та технології приготування. Перед початком приготування їжі та при переході від одного технологічного процесу до іншого мийте руки з милом. Усі сирі продукти, овочі, фрукти ретельно мийте під проточною водою. Мийте і дезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовуються для приготування їжі. Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремими кухонними приладами і приладдям (ножі, обробні дошки і т. д.). Під час приготування страв з м’яса, риби, фаршу дотримуйтесь температурного режиму запікання в духовій шафі.
Не варто готувати страви заздалегідь та у великій кількості, салати слід заправляти перед подачею до святкового столу. Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години. Охолоджуйте всі приготовані та харчові продукти які швидко псуються (бажано нижче 5°C). Не зберігайте їжу довго, навіть в холодильнику», – радять у медцентрі здоров’я та медицини спорту.
Для прикладу фахівці навели терміни зберігання найбільш популярних новорічних страв у холодильнику:
- для салату «Оселедець під шубою» (оскільки потрібен час на просочення) – 24 години;
- для салату «Олів’є» в заправленому вигляді – 4 години;
- для класичного салату «Крабовий» з різними додатковими інгредієнтами – 24 години (у заправленому вигляді) та 48 годин (без заправки);
- для фаршированих яєць (за умови, що яйця були зварені круто не менше 15 хвилин) – 1-2 доби;
- м’ясний холодець, заливне з риби/ м’яса може зберігатися при температурі від 0 до +6°С протягом 2-3 днів.
При цьому медики звертають увагу, що через віялові відключення електроенергії термін зберігання продуктів значно зменшується.
«Крім харчових продуктів, напередодні прийдешніх новорічних свят різко збільшуються обсяги продажів алкогольної продукції. Профілактика отруєнь алкогольними сурогатами дуже проста і доступна кожному: не купуйте алкоголь з рук або в сумнівних місцях, віддавайте перевагу магазинам або винним відділам супермаркетів. При покупці потрібно завжди звертати увагу на наявність акцизної марки, якісної етикетки й упаковки. При наявності стороннього осаду або стороннього запаху напій вживати не слід. Не вживайте спиртне взагалі, якщо є сумніви в його якості та безпеці», – закликають фахівці.