На Нікопольщині чоловік захворів на ботулізм, поласувавши придбаним у магазині товстолобиком

На керівника магазину складено протокол про адміністративне правопорушення, встановленням постачальника риби займатиметься поліція.
На Нікопольщині зафіксували випадок захворювання на ботулізм. Хворий вживав у їжу сушено-копчену рибу (товстолобик), що була придбана у магазині продовольчих товарів одного з населених пунктів Нікопольського району. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в області.
Наступного дня у чоловіка з’явилися перші симптоми захворювання: нудота, блювання, пронос, слабкість та згодом її посилення, двоїння в очах, сиплість голосу. Проте по медичну допомогу до сімейного лікаря постраждалий звернувся лише на третій день після появи перших симптомів. У стані середньої важкості його госпіталізували до лікувально-профілактичного закладу, де надали необхідну медичну допомогу та ввели протиботулінічну сироватку – препарат, який блокує дію токсину ботулізму. Наразі постраждалий перебуває на лікуванні в інфекційному відділенні.
«У ході санітарно-епідеміологічного розслідування встановлено, що хворий придбав рибу «на вагу», без пакування та маркування. При інспектуванні закладу продовольчої торгівлі, де було придбано рибу, виявили порушення вимог законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів. Зокрема, суб’єкт господарювання не має державної реєстрації потужності, на час інспектування заклад перебував у незадовільному санітарно-гігієнічному стані, там відсутні засоби для належного прибирання та дезінфекції, відсутні умови для дотримання особистої гігієни персоналу, не ведеться результативна боротьба зі шкідниками та гризунами, а також до роботи допущено персонал, який не пройшов періодичний медичний огляд.
За результатами інспектування винесено припис про порушення вимог законодавства про харчові продукти, на керівника магазину складено протокол про адміністративне правопорушення, ухвалено рішення про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів.
У зв’язку з відсутністю у магазині будь-яких супровідних документів та інформації про виробника риби невідомого походження, для встановлення оператора ринку, який постачав рибу, та з метою відповідного реагування направлено лист до Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області», – йдеться у повідомленні Держпродспоживслужби.
Фахівці нагадують: ботулізм – серйозна та потенційно смертельна хвороба. Її інкубаційний період становить від 2 годин до 10 днів, найчастіше – 8-36 годин.
Серед симптомів ботулізму:
- порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Для запобігання захворюванню на ботулізм важливе значення має споживання доброякісних харчових продуктів. Купуючи їх, обов’язково звертайте увагу на термін придатності продуктів, зовнішні та смакові властивості. При виготовленні домашніх виробів необхідно дотримуватись технології приготування, режиму термічного оброблення, зберігання домашніх консервів.
За даними Держпродспоживслужби, протягом 2023 року на Дніпропетровщині зареєстровано 5 випадків захворюваності на ботулізм, утім з початку 2024 року по Дніпропетровській області їх вже 2. Крім останнього випадку, у січні поточного року захворювання на ботулізм зафіксували у Новомосковську: з симптомами порушень роботи шлунково-кишкового тракту та неврологічними проявами до швидкої допомоги звернувся 32-річний місцевий мешканець, який вживав у їжу рибну консерву без маркування, знайдену у сміттєвому контейнері. Постраждалому надали відповідну медичну допомогу.
У випадку появи симптомів захворювання фахівці закликають негайно звертатися до лікаря по медичну допомогу, бо зволікання може призвести до смерті.