У Держрибагентстві українцям радять купувати легальну чорну ікру та осетрину

Поділитись:
WhatsApp
Viber

У Державному агентстві з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм радять купувати легальну продукцію з аквакультури, щоб підтримати захист осетрових видів риб в Україні.

Осетрові – єдине джерело чорної ікри, а надмірний вилов і браконьєрство призвели до катастрофічного зменшення популяції диких осетрових у всьому світі, включно з Україною. З 26 видів, що існують у світі, в наших водах історично водилися шість: білуга звичайна, севрюга звичайна, стерлядь прісноводна, осетер руський, осетер атлантичний та осетер шип. Усі вони занесені до Червоної книги України. Двоє останніх офіційно визнані зниклими на території України.

Тому єдиний безпечний і законний спосіб придбати осетрину чи чорну ікру для святкового столу – це обрати продукцію аквакультурних підприємств (осетрових ферм). Сучасні технології рибництва дозволяють вирощувати осетрових, які за смаковими якостями не поступаються диким, запевняють у Держрибагентстві.

Браконьєрська та контрабандна продукція несе в собі значні ризики для здоров’я:

  • Нехтування санітарними нормами: виробництво та пакування без дотримання правил може призвести до зараження ікри бактеріями, які можуть спричинити отруєння.
  • Порушення температурного режиму.
  • Заборонені консерванти: для збереження нелегальної ікри можуть використовуватися хімічні речовини, антибіотики, барвники та інші речовини, небезпечні для здоров’я.
  • Ризики вживання дикої осетрини: деякі види диких осетрових можуть накопичувати в своїх тканинах шкідливі речовини, такі як ртуть, що може бути небезпечно для людей.

Тому у Держрибагентстві радять купувати продукцію з осетрових у спеціалізованих магазинах, підприємствах аквакультури або великих супермаркетах.

На що звернути увагу?

  • Якісна чорна ікра завжди має відповідну високу ціну. Якщо ж продукт коштує підозріло дешево, це майже напевно нелегальна продукція, яка може становити ризик для вашого здоров’я.
  • Звертайте увагу на маркування. На баночці має бути стрічка з кодом CITES (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення), який підтверджує, що ікра була виготовлена на аквакультурній фермі.
  • Не варто купувати вагову ікру, за винятком спеціалізованих магазинів аквакультурних підприємств. Під час продажу такої продукції існує ризик додавання ікри інших видів риб або білкових замінників.
  • У торговельну мережу зазвичай надходять риби стандартних розмірів – близько пів метра завдовжки і діаметром не більше 10-12 см. При такому розмірі можна визначити стать риби: самки зазвичай залишаються на фермах для вирощування ікри, а самців реалізують у магазинах. Якщо вам пропонують тушки менше 10 см у товщину, риб різних розмірів або, навпаки, надзвичайно великих (з діаметром кілька десятків сантиметрів), існує велика ймовірність, що це браконьєрський улов. Винятком можуть бути відбраковані особини, але це трапляється дуже рідко.