Як не підхопити інфекцію в умовах відсутності світла і води – поради від Держпродспоживслужби

Війна створює передумови для спалаху інфекційних захворювань. У результаті терористичних російських ракетних обстрілів Україна зазнає значних пошкоджень об’єктів критичної інфраструктури, і, як наслідок, відбуваються аварійні та планові відключення від систем централізованого енергопостачання та водопостачання. У таких надзвичайних умовах значно зростає ризик забруднення водних джерел, зниження надійності водопостачання та погіршення доступу населення до питної води, зазначають у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Через дефіцит якісної питної води, відсутність доступу до чистої води, базових умов гігієни, перебування великої кількості людей одночасно у сховищах, потягах та тимчасових прихистках виникає ризик поширення інфекційних захворювань.
У результаті виникнення аварійних ситуацій на об’єктах водопостачання не виключено можливість забруднення води та поширення через воду збудників таких захворювань, як холера, черевний тиф, паратиф А і В, сальмонельоз, шигельоз, ешеріхіоз, лептоспіроз, туляремія та бруцельоз.
У зв’язку із ризиком виникнення надзвичайних ситуацій, що стосуються подачі населенню якісної та безпечної централізованої питної води, з метою убезпечення від зараження інфекційними хворобами фахівці Держпродспоживслужби рекомендують:
- у випадку відсутності централізованого водопостачання надавати перевагу бутельованій воді промислового виробництва або очищеній воді з пунктів розливу питної води, що розливається в ємності для індивідуального користування;
- зберігати питну воду у закритих ємностях. При цьому доцільно позначити ємності бирками «вода знезаражена для пиття», «вода для технічних потреб», «вода для господарських потреб». Бажано зробити запас води на 2-3 доби;
- перед використанням питної води з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі, шахтні криниці) її необхідно знезаразити. Кип’ятіння є найефективнішим методом знезаражування води (воду треба кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання). Але навіть при зберіганні такої води у чистій і добре закритій ємності термін придатності не повинен перевищувати однієї доби.
Перед використанням такої води у Держпродспоживслужбі радять оцінити її за органолептичними якостями (прозорість, колір та запах). Якщо вода має неприємний запах, забарвлена в будь-який колір і не прозора, вона не придатна для споживання, а вода з відкритих водойм повинна використовуватися тільки для технічних цілей!
Постійні відключення електроенергії також впливають на те, що в оселях громадян не працюють холодильники. Це спричиняє порушення умов зберігання продуктів харчування. У такому випадку охолоджені або заморожені продукти можуть бути небезпечними для споживання. Зіпсовані продукти можуть викликати тяжкі харчові отруєння та суттєво погіршити стан здоров’я, підкреслюють фахівці.
З метою уникнення харчових отруєнь громадянам рекомендують:
- подбати про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері заздалегідь, у морозильній камері температура має бути нижче 0 °С, у холодильнику 4 °С або нижче;
- якщо ви повідомлені про графік відключень, завчасно підготуйтеся: заморозьте контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4 °С або нижче;
- якщо електроенергію вже вимкнули, дверцята холодильника та морозильної камери тримайте за можливості закритими. Якщо дверцята залишаються зачинені, продукти у холодильнику є безпечними до 4 годин, 48 годин – у повній морозильній камері, 24 години – у напівпорожній морозильній камері. Якщо відключення електроенергії триває більше ніж 4 години, можна помістити до продуктів у холодильник лід (сухий або блоковий, придбаний завчасно);
- перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозильній камері або в холодильнику з додатковим джерелом холоду, за допомогою термометра.
Підозрілу їжу ніколи не куштуйте. Якщо насторожує колір, запах, структура харчових продуктів, які швидко псуються (м’ясо, риба, яйця, молочні продукти), краще викиньте їх.
Також у Держпродспоживслужбі зазначають, що під час дії воєнного стан вимушено збільшилась міграція населення по території України та в інші країни. Скупчення людей та їхня активна міграція зумовлюють швидке поширення інфекцій. По-перше, йдеться про ті інфекції, що передаються повітряно-крапельним шляхом, але неможливість дотримання санітарно-гігієнічних вимог в умовах великого скупчення людей призводить й до поширення кишкових інфекцій.
Значущим фактором поширення інфекцій є брудні руки, підкреслюють фахівці. Зазвичай на руках міститься велика кількість небезпечних мікроорганізмів. Через брудні руки можуть переноситися вірусні, бактеріальні, грибкові та паразитарні патогени – достатньо просто торкнутися ними слизових оболонок – і ви можете захворіти.
Більшості інфекцій, що передаються через брудні руки, можна запобігти завдяки дотриманню гігієни рук. За відсутності можливості помити руки водою можна використати вологі серветки, а після застосувати антисептик для рук з вмістом спирту не менше 70%. Мінімальний час обробки рук антисептиком становить не менше 30 секунд.
Обов’язково дотримуйтесь гігієни рук перед:
- приготуванням і прийманням їжі;
- після відвідування туалету;
- після приходу з вулиці;
- коли руки візуально забруднені;
- перед надяганням і після зняття засобів індивідуального захисту, таких як медична маска, респіратор або медичні рукавички;
- після контакту з домашніми улюбленцями або проведення догляду за ними.
За перших ознак кишкової інфекції не зволікайте, одразу зверніться по допомогу до медичного закладу, закликають у Держпродспоживслужбі.
Категорія: Новини
Теґи: відключення води відключення світла Держпродспоживслужба інфекційні захворювання