Як обрати безпечний та корисний подарунковий набір: поради від Держпродспоживслужби

Поділитись:
WhatsApp
Viber

Попри війну, на Новий рік та Різдво українці намагатимуться створити атмосферу свята для малечі та покласти під ялинку хоча б солодкий подарунок та іграшку. Виробники враховують такі побажання та пропонують для реалізації різноманітні солодощі, у пакування яких входять дитячі іграшки. Про певні нюанси такого «міксу», на які мають зважати батьки при виборі подарунка до свята, розповіли у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

Однією з негативних сторін цих іграшок є те, що вони маленького розміру та складаються з дрібних деталей. Тому необхідно уважно спостерігати за дитиною і не залишати її без нагляду з іграшкою, адже дрібні деталі легко від’єднуються, що в свою чергу може призвести до механічної асфіксії у малюка, наголошують фахівці.  
  
Крім того, батьки мають звертати увагу на маркування харчових продуктів, до складу яких входить іграшка.  Виробник повинен наносити на продукцію чітко видимі, розбірливі, зрозумілі та точні попередження. Попередженням повинні передувати слова «Увага» або «Попередження». Іграшки, що розміщені в харчових продуктах або поєднані з ними, повинні містити попередження: «Усередині іграшка. Рекомендується нагляд дорослої особи».

Попередження, які впливають на рішення щодо придбання іграшки, зокрема ті, що визначають мінімальний та максимальний вік користувачів, повинні зазначатися на споживчій упаковці або бути чітко видимі в інший спосіб для споживача перед купівлею, в тому числі у разі, коли купівля здійснюється шляхом електронної торгівлі.  

Щодо вибору солодощів у Держпродспоживслужбі радять замінити шоколадні вироби на цукерки з пастили із натурального соку, без цукру.  

«Замість цукрових льодяників, подаруйте будь-які сухофрукти без додавання цукру.  Пакетований сік чи газовані солодкі напої краще замінити на натуральний морс чи ягідно-фруктовий чай. Уникайте обробленої та смаженої їжі, як-то пончики та випічка ‒ бісквіти, пиріжки, печиво, крекери, вафлі тощо. Натомість краще порадуйте дітей свіжими фруктами ‒ яблуками, мандаринами, хурмою ‒ або замороженими чи консервованими фруктами в соку. Якщо все ж будете дарувати солодке, переконайтеся, що продукт має низький вміст цукру», – закликають фахівці.

Як пояснили у Держпродспоживслужбі, дітям від 2 до 18 років щодня можна вживати не більше 25 грамів цукру (не більше 5 чайних ложок). На жаль, цієї норми мало хто дотримується. А от дітям до 2 років не рекомендують взагалі давати солодке! Все, що можна із солодкого у цьому віці, – це 100-150 мл соку, оптимально – домашнього виробництва.  

Слід пам’ятати, що цукор може бути навіть у тих продуктах, які асоціюються зі здоровим харчуванням, підкреслюють фахівці. Насамперед це стосується йогуртів і соків. Тому слід бути уважними, формуючи раціон дитини.

Звикання до цукру дієтологи порівнюють з наркозалежністю. Вони наголошують на тому, що найбільш шкідливі для людини є саме додані цукри, які входять до складу певних продуктів харчування. Найбільше прихованого цукру є у таких продуктах промислового виробництва:  

  • йогуртах;  
  • солодких напоях;  
  • фруктових соках;  
  • переробленому м’ясі: сосисках, сардельках, ковбасі;  
  • соусах.  

Фахівці радять зменшити споживання «вільного» цукру, адже саме через нього в дитини найчастіше набирається зайва вага. Також він може стати причиною порушення обміну речовин і загрозою розвитку цукрового діабету та серцево-судинних захворювань. Солодке також є найбільш поширеною причиною карієсу зубів.  

«Робіть правильний вибір солодкого подарунку! Піклуйтеся про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!» – закликають у  Держпродспоживслужбі.