Як зберегти здоров’я під час святкового застілля – поради фахівців

Поділитись:
WhatsApp
Viber

Наближаються Новорічні свята, а разом з ними і численні заходи, що супроводжуються  застіллями з великою кількістю їжі та алкогольними напоями. Масна їжа, велика кількість солодощів та алкогольні напої провокують виникнення важких захворювань як з боку шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкова та жовчно-кам’яна хвороби, холецистит, гострий панкреатит тощо), так і з боку серцево-судинної системи (підвищення артеріального тиску, набряки тощо).

У міському медичному центрі здоров’я та медицини спорту радять кам’янчанам, які  піклуються про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких, прислухатись до порад фахівців, щоб зберегти гарне самопочуття під час святкувань:

  • заздалегідь обдумайте меню. Рекомендується максимально зменшити в святковому меню наявність страв з високим вмістом жирів та вуглеводів. Слід віддавати перевагу овочам, відварному або запеченому м’ясу, рибі, фруктам та зелені;
  • не готуйте багато салатів, до того ж часто із несумісних продуктів. Не заправляйте страви соусами та майонезом заздалегідь, робіть це безпосередньо перед подачею на стіл;
  • слідкуйте за термінами придатності як страв, так і продуктів з яких готуєте;
  • урізноманітніть своє меню в будні дні щоб утриматись від переїдань за святковим столом;
  • у період свят  дотримуйтесь  звичного режиму харчування. Голодувати весь день, щоб добряче поїсти ввечері – погана ідея. Робіть інтервали між трапезами: не менше трьох та не більше 4,5 годин, а також слідкуйте за розмірами порцій; 
  • в гостях не  намагайтесь куштувати все підряд – краще вибрати кілька страв і обмежитися ними. Якщо ж ви все-таки вирішили спробувати увесь асортимент, то поглинайте страви хоча б у невеликих кількостях;
  • будьте обережні з екзотичними стравами. Куштувати  незнайомі продукти слід обережно, «дегустаційною» порцією через ризик виникнення алергічної реакції;
  • правильно вживайте алкоголь. Зрозуміло, що у великій кількості випадків відмовитись від алкоголю не вдасться, однак, слід пам’ятати про міру; 
  • не змішуйте алкогольні напої, так як вони виготовляються на основі різної сировини і містять домішки. Разом це значно знижує здатність організму переробляти алкоголь та продукти його розпаду.   Результат – ранкове похмілля через отруєння продуктами неповного розщеплення сумнозвісного етанолу;
  • під час святкувань намагайтесь не навантажувати організм великою кількістю їжі та алкоголю. 

І найголовніше:  щоб гарно себе почувати проводьте більше часу в русі. Поєднуйте застілля з активними прогулянками  на  свіжому повітрі. 

«Нехай ці свята подарують вам море приємних емоцій, щастя та добра, а наші поради допоможуть вам підготуватися до святкового застілля, після якого у вас залишаться тільки найприємніші спогади», – підсумовують фахівці медцентру здоров’я та медицини спорту.