Як зберігати продукти впродовж свят – поради фахівців

Неправильне зберігання таких продуктів, як м’ясо, морепродукти та молоко, може призвести до зростання в них хвороботворних мікроорганізмів, які можуть спричинити виникнення гострих кишкових інфекцій. Особливо зараз, коли після свят часто залишаються різні смачні страви. Як правильно зберігати готові страви з новорічного столу, як довго вони залишаються свіжими та про те, які ознаки вказують на харчове отруєння, розповіли у ДУ «Дніпропетровський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ».
Готова їжа має певні терміни зберігання. І чим менше, тим краще, зазначають фахівці. Існують санітарні правила зберігання продуктів, які були прийняті ще дуже давно, проте і на цей час є достовірними, позначаючи мінімальний термін зберігання продуктів:
- Сире м’ясо (в належній упаковці) – не більше 5 днів, приготоване – 3-5 днів.
- Свіжа птиця – 2 дні.
- Сосиски та сардельки у спеціальних упаковках: охолоджені – до 2 тижнів, відкриті – не більше 1 тижня.
- Сира риба, а також морепродукти – не більше 2 днів.
- Гриби (охолоджені) – до 5 діб. Окрім того, їх слід обгорнути папером, а потім поліетиленом.
- Сирі яйця – 4-5 тижнів, зварені круто – не більше 1 тижня.
- Молочні продукти – не більше 1 тижня, деякі види твердих сирів – до 2 тижнів.
- Зелень і салатні листи (в закритому пластиковому пакеті) – не більше 4 діб. Салати в герметичних контейнерах – не більше 3 діб.
- Фрукти – до 4 діб.
- Десерти – 4 дні; якщо вони містять заварний крем/сметану, соус тощо – то до 1-2 діб.
- Гастрономія, залишки готової їжі – не більше 5 діб.
Фахівці радять не залишати приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години, та зберігати приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу.
При кімнатній температурі можна зберігати:
- стиглі ягоди – 2 дні;
- виноград – не більше 5 днів.
Також у Дніпропетровському ОЦ КПХ МОЗ нагадали, що для приготування їжі потрібно використовувати лише питну воду гарантованої якості, а свіжі овочі, фрукти – ретельно промивати водою, а при сильних забрудненнях обдавати окропом.
«Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група гострих інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами, які локалізуються переважно в кишківнику людини і характеризується розвитком діареї. Найбільшу небезпеку вони становлять для дітей та осіб похилого віку. Найпоширеніші симптоми ГКІ – це слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
У випадку виявлення перших ознак гострого кишкового захворювання чи харчового отруєння – необхідно терміново звернутись до лікаря», – наголошують фахівці.