Як зберігати їжу, якщо вимкнули світло – поради від МОЗ

Поділитись:
WhatsApp
Viber

Ворог продовжує атакувати енергетичну інфраструктуру, тому на перший план виходить питання зберігання харчових продуктів в умовах літньої спеки. Як краще зберігати їжу, коли відсутня електроенергія, розповіли фахівці Міністерства охорони здоров’я України.

Щоб підготуватися до відключення електроенергії, у МОЗ радять сформувати запас льоду: аби зберегти холод під час відключення електроенергії, тримайте кілька пакетів з льодом у морозильній камері. Також можна придбати холодильні елементи – їх можна тримати в морозильнику і за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках.

Бажано мати запас продуктів, які не потребують охолодження (консервів, сухофруктів, круп та горіхів). Ними можна підкріпитися, якщо світла не буде довше, ніж планувалося.

Що робити, коли вимкнули електроенергію?

  • Використовуйте лід та холодильні елементи. Перемістіть швидкопсувні продукти в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. Якщо світла немає понад чотири години, розкладіть раніше підготовлені ємності з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери – так можна продовжити час зберігання продуктів у вимкненому холодильнику. А якщо використати сухий лід, продукти можуть зберігатися до двох діб.
  • Розділіть продукти. Ті, які швидко псуються, зберігайте в найбільш холодній зоні холодильника або морозильника.
  • Тримайте двері холодильника та морозильної камери зачиненими. Це допоможе зберегти холод всередині. Якщо двері не відкривати, холодильник може зберігати температуру до чотирьох годин, морозильна камера – до 48.
  • Максимально заповнюйте холодильник та морозильну камеру. Заповнений холодильник/морозильник нагрівається зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря. Тому варто заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не закриваючи вентиляційні отвори й не ставлячи каструлі та продукти впритул в основному відсіку – щоб повітря було мало, але при цьому воно вільно циркулювало. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.

Як діяти після відновлення електропостачання?

  • Перевірте температуру продуктів. Продукти, які зберігалися за температури вище 4 °C понад дві години, можуть бути небезпечними. Використовуйте термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4 °С.
  • Огляньте продукти на наявність ознак псування. Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність.
  • Дотримуйтесь принципу «якщо є сумніви – у смітник». Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, ніж ризикувати здоров’ям.

Також у МОЗ радять готувати менші порції (якщо готувати стільки, скільки можете з’їсти за один прийом їжі, можна уникнути псування залишків) та закуповувати лише необхідну кількість продуктів, що швидко псуються.

Раціон краще переглянути: у літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

У якості альтернативи холодильнику фахівці рекомендують використовувати сумки-холодильники, термоси для їжі (його можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти), льох або підвал.