Зустріти Новий рік та не отруїтися: поради від Держпродспоживслужби

Незабаром в Україну прийдуть довгоочікувані новорічні та різдвяні свята. Ми звикли готувати до свят велику кількість різноманітних страв, проте в умовах відключень світла така традиція може мати негативні наслідки у вигляді кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
Тож, аби свята залишили після себе лише щасливі спогади, у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області радять дотримуватись низки рекомендацій:
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- закупку сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість, які повинні надаватися в місцях продажу продукції;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мити руки з милом;
- під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
- чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише доброякісні продукти харчування;
- готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2… +6°С;
- якщо страва готувалася заздалегідь, перед вживанням її слід перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого»;
- не підлягають зберіганню готові заправлені страви, зокрема салати, заправляти їх необхідно перед вживанням;
- кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2…+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
- обов’язково звертати увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускати споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
- не використовувати для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;
- курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
- свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під проточною водою;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
- зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
- не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
Фахівці Держпродспоживслужби підкреслюють: запобігати харчовим отруєнням значно легше, ніж їх лікувати!
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечно!