Двоє мешканців Дніпра потрапили до реанімації після вживання в’яленої риби

За останній місяць у Дніпропетровській області зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм, пов’язані із вживанням в’яленої риби. Постраждали два мешканці Дніпра, які були госпіталізовані у стані середньої важкості до відділення реанімації та інтенсивної терапії міської клінічної лікарні № 4. Обом було введено протиботулінічну сироватку. Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Зазначається, що в одному випадку риба була придбана на стихійному ринку на Привокзальній площі м. Дніпра, в іншому – походження риби не відомо.
Фахівці нагадують: ботулізм – дуже тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продуктів харчування.
Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення – соленої, в’яленої, сушеної та риби холодного копчення. Така риба стає небезпечною для споживання, оскільки:
- не проходить термічну обробку, а ботулотоксин (його вегетативна форма) гине лише при кип’ятінні впродовж 10-15 хвилин при t +80 ºC, а спори не гинуть при кип’ятінні протягом 5 годин;
- може бути заражена у природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул, що є природним анаеробним середовищем (без кисню);
- Clostridium botulinum міститься у зараженому продукті не рівномірно, а зосереджений у визначених ділянках, тому з однієї банки або одну і ту ж рибу може їсти вся сім’я, а захворіти може лише одна або кілька осіб, які споживають в їжу заражені ботулотоксином ділянки продукту;
- соління відбувається вже після утворення токсину, адже сіль не вбиває токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
- присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їхніх органолептичних властивостей, але може утворюватись в бомбажних (здутих) консервах, деформованих банках;
- споживач не може знати про умови зберігання чи транспортування продукції: чи було тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, порушення умов транспортування, зберігання, реалізації тощо.
«У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому що ретельніше промита риба перед засолом, що чистіше відмито городину перед консервуванням, то менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
Рибу перед засолом необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні.
Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.
Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб консервів, в’яленої, копченої, соленої риби й інших продуктів харчування, виготовлених у домашніх умовах», – зазначають у Держпродспоживслужбі.
Першими симптомами захворювання є слабкість, запаморочення, головний біль, сухість у роті. Температура тіла найчастіше не підвищена, може бути нудота, блювота, послаблення випорожнення. Протягом декількох годин або 1-2 діб з’являються характерні для ботулізму симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, опущення повік, біль та труднощі при русі очних яблук, порушення ковтання. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може настати розлад дихання та смерть від задухи.
При виникненні будь-яких із цих симптомів слід терміново звернутися до найближчої лікувальної установи. Лікування ботулізму здійснюється лише протиботуліничною сироваткою, яка є єдиним ефективним засобом специфічного лікування і шанси вилікуватися без неї дуже низькі, наголошують фахівці.