Недотримання правил особистої гігієни працівниками закладу харчування у Кам’янському призвело до спалаху сальмонельозу

Причиною спалаху сальмонельозу серед мешканців Кам’янського та Петриківської громади, що стався в період з 25 лютого по 2 березня, стало порушення працівниками закладу харчування санітарно-гігієнічних вимог при приготуванні харчових продуктів та правил особистої гігієни. Такі висновки зробили фахівці ГУ Держпродспоживслужби в області за результатами лабораторно-інструментальних досліджень.
Зазначається, що у закладі недотримувалися температурного режиму під час зберігання продуктів харчування та порушували технологічний процес під час приготування страв. Крім того, з’ясувалося, що двоє працівників закладу є носіями сальмонельозу. Вони й стали джерелом інфекції за допомогою фекально-орального механізму передачі.
Внаслідок спалаху постраждали 13 осіб, у тому числі 5 дітей віком до 17 років. Захворілі були госпіталізовані в інфекційні відділення міських лікарень Кам’янського у стані середньої важкості з різними проявами розладу роботи шлунково-кишкового тракту, підвищенням температури тіла.
У результаті епідрозслідування було встановлено, що напередодні хворі вживали в їжу суші, придбані навинос в одному із закладів громадського харчування Кам’янського.
На даному об’єкті фахівці ВСП «Кам’янський РВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» відібрали змиви з посуду, робочих поверхонь, рук персоналу тощо на виявлення патогенної та умовно-патогенної мікрофлори, а також проби питної води та готових страв. Крім того, було проведено бактеріологічне обстеження працівників закладу та контактних осіб.
За результатами лабораторних досліджень патогенні та умовно-патогенні бактеріями виділили у змивах з ємностей із соусом чилі, унагі, горіховим, з упаковки соєвого соусу, з ножів для нарізання риби та суші, зі стола для нарізання ролів.
У зразках залишків різних видів суші та під час досліджень біоматеріалу у 2 працівників закладу виділили Salmonella London, яка також була виділена при бактеріологічних дослідженнях біоматеріалу від хворих.
«Отже основною причиною спалаху стало порушення працівниками закладу, у яких виявлено Salmonella London, протиепідемічних заходів та санітарно-гігієнічних вимог при приготуванні харчових продуктів та правил особистої гігієни, що не виключає вторинного інфікування готової продукції», – зазначають у Держпродспоживслужбі.
ГУ Держпродспоживслужби в області винесло рішення про тимчасове припинення виробництва на об’єкті (до усунення порушень та проведення заходів з локалізації спалаху гострої інфекційної хвороби). Крім того, спеціалісти Держпродспоживслужби вилучили 72,4 кг продуктів харчування, які є непридатними для споживання людиною.
Вирішується питання щодо притягнення суб’єкта господарювання до адміністративної відповідальності. Відповідно до законодавства, йому може загрожувати штраф у розмірі шести мінімальних заробітних плат.
Крім того, направлено лист на начальника Кам’янського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області про вжиття відповідних заходів та порушення кримінальної справи за ст. 325 ККУ.
Також зазначається, що всі хворі вже пройшли лікування та виписані з одужанням. Нових випадків не зареєстровано.
Категорія: Надзвичайні події
Теґи: Держпродспоживслужба Кам'янське сальмонельоз спалах суші