Дегустуємо червоне вино: на що звернути увагу

Келих якісного вина — гарне доповнення будь-якого вечора чи свята. На що ж варто звертати увагу, коли ви куштуєте вино? Сьогодні ми пропонуємо ознайомитися із секретами дегустації, завдяки яким ви зможете самостійно обрати ваш ідеальний напій.
Дегустація вина — не тільки прерогатива професіоналів, а й дуже захопливий процес для справжніх поціновувачів цього шляхетного напою. Це чудовий спосіб не поспішаючи насолодитися ароматом та смаком.
На що звертати увагу під час дегустації
Не будь-яке споживання напою є дегустацією, вона передбачає послідовну оцінку характеристик вина. Почніть з вибору напою: на полицях магазинів ви знайдете тихе столове, ігристе, тихе кріплене, десертне. Найкращим рішенням буде купити червоне вино у великому мережевому супермаркеті, адже там немає ризиків зіштовхнутися з підробкою.
- Оцінка кольору. Почніть дегустацію з того, щоб оглянути вино, проаналізуйте його відтінок і прозорість. Для червоних сортів визначають три варіанти кольорів: рубіновий, гранатовий та цегляний. Рубінове — це, переважно, молоде вино. Його потрібно випити досить швидко після виробництва, впродовж 2–3 років. Зазвичай такий напій не витримують у дубових бочках, тому він не має потенціалу до тривалого зберігання та витримки. Гранатовий колір свідчить про те, що, швидше за все, вино витримували в дубовій бочці, і воно має більший потенціал до накопичення смакового букета в процесі зберігання. Цегляний відтінок властивий зрілому вину, яке “прожило” в пляшці близько 10–15 років.
- Оцінка аромату. На цьому етапі важливою є температура напою. Якщо вино занадто холодне, аромат буде ледве помітним або й зовсім не відчутним. Якщо навпаки, вміст келиха занадто теплий, тоді тонкий запах занадто швидко випаровується, і ви не встигнете його якісно оцінити. Ідеальна температура для дегустації та вживання червоного вина — 10–18 градусів. Спочатку слід оцінити нерухомий напій, а потім злегка нахилити чи покрутити келих і знову насолодитися ароматом.
- Оцінка смаку. Треба зробити невеличкий ковток і “прожувати” вино: пропустити його по всій ротовій порожнині. Тоді ви відчуєте, що напій терпкий, солодкуватий або кислий, дізнаєтесь, який у нього післясмак. Смак хороших зразків червоних сортів вина завжди складний: він може містити ягідні або фруктові ноти, горіховий шлейф, земляний букет тощо. Зверніть увагу: у якісному напої не повинні надмірно відчуватися алкоголь чи цукор.
Насолоджуйтеся дегустацією, і пам’ятайте, що головне — це ваші власні враження та задоволення від процесу!