Особливості цибулі-тиканки

Поділитись:
WhatsApp
Viber

Цибуля-тиканка відноситься до одного з різновидів ріпчастої цибулі салатної. Вона відрізняється своїм видовженим або пляшкоподібним плодом невеликого розміру. Завдяки такій формі плодів вона й отримала свою назву — тиканка (легко вткнути в землю). у багатьох регіонах України її також називають «банановою» цибулею або «італійською». Цей ароматний овоч має приємний м’який смак, а також, тонку шкірку що робить її популярною серед кулінарів.

Особливості та характеристики цибулі-тиканки

Тиканка відрізняється стійкістю до хвороб та м’яким насиченим смаком. Серед всіх особливостей та характеристик цього овоча, варто виділити основні.

  1. Видовжена веретеноподібна форма цибулин.
  2. М’який смак без зайвої гіркоти та насичений стійкий аромат навіть після термічної обробки.
  3. Залежно від регіону можна вирощувати цибулю-тиканку як з насіння, так і методом розсаджування дрібних цибулинок.

Ще однією важливою особливістю такої культури є те, що вона добре зберігається під час довгого лежання. Тиканка не втрачає свої смакові якості, свій аромат і свіжість навіть після 8 місяців зберігання. Головне зберігати цей овоч правильно — в сухому гарно провітреному приміщенні.

Що треба знати про правила вирощування цибулі-тиканки

Цей різновид цибулі не вимагає при вирощуванні якихось особливих умов, а тому купити цибулю-тиканку вигідно як для домашнього, так і для фермерського вирощування на полях. Проте для отримання гарного врожаю варто дотримуватися базових правил. Мілка тиканка полюбляє насичений родючий ґрунт. Попри те що цьому овочу не потрібен регулярний полив та не треба багато сонця, варто пам’ятати що в тіні він може виростати до середніх розмірів. А тому перед посадкою краще підготувати ділянку, піджививши її органічними добривами.

Основні етапи вирощування:

  1. Підготовка ґрунту під висадку — земля повинна бути пухкою, без застою води, бажано додати перегній або компост.
  2. Посів насіння або висадка сіянки — насіння сіють у квітні-травні, а сіянку висаджують трохи раніше.
  3. Догляд за рослиною — регулярне розпушування, прополювання бур’янів та підживлення мінеральними добривами допоможуть отримати великі плоди.
  4. Полив — тиканка не любить надмірної вологи, але й пересихання ґрунту варто уникати.
  5. Збирання врожаю — цибулини викопують, коли листя починає вилягати та жовтіти.

Важливо також уважно слідкувати за тим, щоб після повного дозрівання цибуля не перележувала на сонці. Річ у тому, що після пожовтіння та всихання листя цей овоч більше не росте, а просто в’ялиться в землі, втрачаючи свою пружність.

Чому вирощування тиканки вигідна справа

В цьому різновиді цибулі поєдналось одночасно декілька важливих аграрних переваг.

  1. Вона максимально невибаглива у догляді та не потребує контролю в період інтенсивного росту.
  2. Тиканка, на відміну від інших різновидів цибулі, демонструє стабільно високу урожайність навіть в складних кліматичних умовах.
  3. Овочі цього ароматного виду мають тривалий термін зберігання без втрати смакових якостей.
  4. Тиканка є універсальним продуктом у кулінарії — підходить для смаження, запікання та салатів.

Якщо рослина отримає достатньо сонця в період інтенсивного росту, то плоди будуть мати приємний, ніжний смак, який подобається навіть дітям. Крім того, саме тиканка чудово росте після пересаджування і на наступний рік дає врожай вдвічі, а іноді в втричі більший.

Як зберігати врожай?

Правильне зберігання дозволить насолоджуватися смаком цибулі-тиканки протягом усього року. Важливо просушити цибулини після збирання і скласти їх у сухому приміщенні з гарною вентиляцією. Ідеальна температура зберігання — від +1 до +3 °C.

Щоб запобігти проростанню та гниттю, варто дотримуватись таких порад:

  • не зберігати пошкоджені цибулини разом зі здоровими;
  • використовувати сітки або плетені коси для кращого доступу повітря;
  • періодично перевіряти стан врожаю і видаляти зіпсовані екземпляри.

Цибуля-тиканка не втрачає своєї популярності упродовж дуже довгого часу. За весь період існування такого овоча, кулінари навчилися використовувати його як доповнення до страв самих різних кухонь. Цибуля-тиканка однаково смачна як після термальної обробки, так і у свіжому вигляді.