Розмаїття смаків крафтового пива

Поділитись:
WhatsApp
Viber

Як прихильники міцних спиртних напоїв, так і винні сомельє розробили власну інструкцію з опису смако-ароматичної композиції спожитого алкоголю. Пивовари також послуговуються унікальною термінологією. Незалежно від сорту, крафтове пиво в Україні можна описати з використанням наступних характеристик:

  • свіже;
  • фруктове;
  • гірке;
  • повнотіле;
  • міцне.

Як формується свіжий присмак

«Найсвіжішим» вважається лагер. Це пов’язано з середньою щільністю слабоалкогольного напою, а також відсутністю яскраво виражених фруктових акцентів і хмелевого присмаку. Натомість простежується інтенсивний відтінок солоду, який змінюється пікантними хлібними нотами. Виняток — кисле пиво. Воно розкривається приємною терпкою кислинкою на фініші.

Чи варто купувати крафтове пиво з фруктовим присмаком

Якщо зазирнути до інтернет-магазину GoodWine за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/pivo/beertypes/craftbeer.html — виявиться, що крафтове пиво від українських виробників може вразити цікавими смаковими рішеннями. Наприклад, розкриватися ароматом соковитих екзотичних фруктів або дивувати насиченими мінерально-земельними відтінками.

Унікальні смако-ароматичні властивості — наслідок використання різних сортів хмелю. Якщо натуральний ароматизатор додається на початкових стадіях варіння, пиво отримує яскравий фруктово-трав’яний присмак. Коли процедура сухого охмелення проводиться наприкінці, формується тонкий пряний фініш. Також цікаві смаки, як-от коріандр або банан, зʼявляються внаслідок використання різних дріжджових культур, особливо за відсутності фільтрації.

Наскільки важливі показники гіркоти

Гіркий присмак пояснюється використанням обсмаженого солоду, а також особливих сортів хмелю. Для опису гіркоти пивовари послуговуються міжнародною шкалою IBU. Система не повністю описує смакові нюанси, однак дає змогу приблизно зорієнтуватися в розмаїтті пивних сортів. Що вищий показник IBU, то важче пити пиво, особливо новачку.

Про що розкаже тіло

Пиво асоціюється з легкістю та свіжістю. Однак на практиці інколи трапляється, що пінний напій має густу та насичену структуру, наче шоколадний мілкшейк. Відносно «важкі» стилі пива — стаути та портери.

Основний фактор, що впливає на формування показників щільності, — тип використаних зерен. Допоміжні — карбонізація та штам дріжджів. Наприклад, додавання вівсяних пластівців перетворює легке пиво на густий, однак збалансований за смаком напій. Пиво з високою стійкою піною завжди п’ється легко.

Допоміжний критерій — процент алкоголю. Він визначає, як людина сприйматиме консистенцію конкретного пива. Пиво з підвищеною міцністю часто здається споживачам занадто гірким.