Руйнівники міфів: декілька реальних фактів про віскі

Є чимало висловлювань, які мають на меті розвінчати так звані міфи про віскі. Дійсно, хибні уявлення та легенди супроводжують напій із моменту його появи до сьогодення. Серед поширених прикладів: «що старіше — то краще», «димність походить від обвуглених бочок» тощо. Це не критичні характеристики для споживання, отже вибір, яку купити пляшку віскі, має залежати від інших критеріїв. Розглянемо давні історії, які вводять в оману навіть досвідчених знавців і поціновувачів.
Якісне віскі виготовляється з м’якої води
Коли амбасадори брендів розповідають про свою продукцію, то часто роблять наголос на м’якості води. Інколи так і є — багато найвідоміших винокурень дійсно використовують саме таку рідину. Гарні приклади — Glenfiddich і Macallan, чиї раннє домінування на ринку та популярність допомогли створити міф про м’яку воду. Саме успіх цих брендів сприяв його поширенню серед прихильників напою. Проте є багато виробників, які використовують жорстку воду. Серед них досить відомі та відзначені нагородами компанії — Glenmorangie, Highland Park і Glenlivet.
Якщо брати до уваги всі інші фактори (солод, дріжджі, торф, особливості бочки), то вплив H2O на кінцевий смак продукту буде мінімальним. Жорсткість — це лише питання догляду за устаткуванням, бо її надмірність призводить до відкладення кальцію та накипу всередині труб. Відповідальні винокурні контролюють процеси та вчасно замінюють деталі, завдяки чому виробляють смачне якісне віскі навіть на жорсткій воді.
Краще купувати лише добре витримане віскі
Смакові властивості дійсно залежать від витримки, тому напій стає краще з віком. Але це — не абсолютне та універсальне твердження. Віскі покращуватиметься до певного моменту, наприклад, більшість шотландських виробів досягає свого піку приблизно через 10 років. Якісні витримані екземпляри можна вибрати за посиланням https://goodwine.com.ua/ua/viski.html. Звичайно, деякі напої та бочки старіють разом довше, тому смакують краще. На кінцевий результат впливає багато чинників:
- розмір ємності;
- кількість використань;
- клімат;
- довкілля.
Неодмінно настає час, коли спирт у бочці досягає піку, а подальше витримування вже має негативний ефект. Віскі може стати сухим, танінним, гірким або перетриманим у дубі. Воно втратить гармонійний баланс, а також характерні риси та смаки, які притаманні напою. Отже, вік — це не критерій якості, а лише один із параметрів, хоча й дуже важливий.
Колір віскі визначає його якість
Дехто допускає поширену помилку, вважаючи, що чим темніше віскі, тим воно якісніше. Насправді колір напою більше залежить від типу бочки, в якій він витримувався, та її оброблення. Деякі виробники навіть додають карамельний барвник для отримання насиченого відтінку, і це абсолютно легально. Тому оцінювати якість віскі лише за його кольором — не найкраща ідея.