Як правильно вживати суші: звичаї та традиції, пов’язані з суші

Поділитись:
WhatsApp
Viber

Для європейців схід завжди був загадкою. А особливо Японія. Японська кухня, завдяки своїй багатовіковій історії відрізняється від інших кухонь Східної Азії. Тут все зачаровує європейців: і подача страв, і самобутні ритуали приймання їжі, і певна гармонійна атмосфера. Завдяки доставці суші у Чернівцях можна сповна насолодитися японською кухнею. А ми поки що спробуємо поділитися з вами секретами так званого етикету – суші.

Як правильно їсти суші?

  1. Не можна терти паличками одна об одну, коли ви їх розділили. Японці вважають це дурним тоном. Не потрібно також гратися ними та вказувати паличками на інших.
  2. Суші потрібно їсти одразу, як тільки вам подали страву. Річ у тому, що водорості норі, якщо полежать деякий час, можуть втратити свою приємну хрусткість.
  3. Імбир не їдять разом з суші. Його використовують, як засіб для очищення піднебіння, щоб перебити смак між різними видами суші.
  4. Соус васабі не підходить для усіх без виключення видів суші. Якщо замовлені суші мають свій специфічний смак, то васабі своїм пікантним смаком може його перебити, а це не завжди потрібно. Навпаки, якщо у суші присутня сира риба, то васабі, як спеція, просто необхідна, тому що має антибактеріальний ефект.
  5. Соєвий соус використовуйте лише для тієї сторони, де знаходиться риба. Якщо використовувати його для рису, то він просто набухне і розвалиться.

Як поводити себе у японському ресторані?

Існують декілька правил етикету, які повинні знати відвідувачі. Якщо ви вирішили відвідати відомий заклад, то найкращим рішенням буде завчасно забронювати столик. Коли ви увійшли, то привітайте майстра-сушиста ввічливим поклоном. Так ви висловите йому свою повагу. У деяких японських закладах, після того, як ви скуштували перший шматочок, заведено вигукнути “Ойші”. З японської це “смачно”.

Що стосується того, чи можна їсти суші руками, то це залежить від того, у якій частині світу ви відвідуєте японський заклад. Наприклад, у деяких країнах Європи прийнято їсти суші руками. І вас за це ніхто не осудить.

Також не варто після трапези залишати на тарілці багато їжі, бо це також буде сприйнято як те, що страва вам не сподобалась. Що стосується чайових, то в японських ресторанах їх не прийнято давати, але персонал буде вдячний, якщо ви скажете їм кілька приємних слів або залишите записку.

Такі нехитрі традиції не тільки демонструють вашу повагу до суші – шефа та його мистецтва, а і покращують вам загальне враження від приймання їжі. Було б непогано перед відвідуванням ресторану потренуватися з паличками. Замовляйте суші в Pronto – це і смачно, і буде нагода повправлятися з паличками.